Waak voor inbraak

Attentie Buurtpreventie (waak voor inbraak)

Sinds geruime tijd vinden in de gemeente Leudal, vooral overdag, veel woninginbraken plaats. Helaas is dat in Grathem niet anders. Vandaar ook dat, onder het motto 'elke inbraak is er een teveel', enkele mensen van de dorpsraad Grathem, samen met enkele politieagenten en twee buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) op maandag 4 februari 2013 voor het “project voetsporen” de straat op gingen. 
Drie groepjes (politie en dorpsraad) liepen verspreid door de dorpskern om bewoners bewust te maken van de inbraakgevoeligheid van hun woning.

Tijdens de ronde werd vooral gelet op de situatie in en rondom de woningen. In totaal werden 32 Flyers in brievenbussen gedeponeerd om mensen te wijzen op inbraakgevoelige punten. Er werd ook, al dan niet spontaan, gesproken met een aantal inwoners van Grathem. De reacties waren verdeeld maar over het algemeen heel positief. De meesten vonden het een goed project waar ze de meerwaarde wel van inzagen.

Meest voorkomende punten waardoor de woning interessant kon zijn voor inbrekers waren: 

  • slechte of geen verlichting in/bij de woning
  • veel woningen waar je gemakkelijk achterom kon komen 
  • containers op vrij toegankelijke plaatsen waardoor het voor een inbreker wel erg makkelijk is om over de schutting of op het plat dak te klimmen. 
  • tot onze verbazing vonden we ook 12 onafgesloten auto's op de oprit of voor de woning en 1 onafgesloten fiets bij een woning aan de straatzijde. 

Met dit project hopen wij de bewoners bewust te maken van het gemak waarmee inbrekers binnen enkele minuten hun slag kunnen slaan. Vaak zijn kleine aanpassingen in of bij de woning al voldoende preventief gebleken tegen woninginbraken. Wij roepen dan ook alle inwoners op om eens serieus hier naar te kijken. Zijn er verdachte zaken of personen die u opvallen neem dan direct telefonisch contact op met de meldkamer van de politie 0900-8844 of doe de melding anoniem op nummer 0800-7000. Hopelijk heeft het project voldoende succes om het aantal woninginbraken terug te dringen.